Keuzevakken

Sommige van onze vakken kun je doen buiten een minor om. Bijvoorbeeld als je al enkele programmeervakken hebt gevolgd en verdieping zoekt. Inschrijven doe je gewoon tijdens de vakinschrijvingsperiode van je eigen studie (UvA).

Keuzepakket:
Scientific Programming (12ec)
Voor toekomstige wetenschappers

Wil je leren programmeren voor je scriptie? Of denk je in je master aan de slag te gaan met dataverwerking, visualisatie of andere computationele technieken? Dan kun je bij ons terecht voor een inleiding in wetenschappelijk programmeren, en leren we je alle ins en outs van Python. Je hebt geen ervaring nodig!

Bekijk alle informatie over deze vakken →

Vak: Collectieve Intelligentie
Voor studenten met een goede kennis van Python

In dit vak gaan we je leren hoe je dit soort informatie kan verkennen, verwerken, hoe je middels analyse interessante aspecten kunt vinden, en hoe je deze informatie kunt gebruiken om een recommender- of rankingsysteem te maken. In de eerste vijf weken leer je de technieken die nodig zijn om een recommender system te bouwen. Daarna krijg je in een groepsopdracht de ruimte om deze technieken toe te passen op een case en je creativiteit de vrije loop te laten.

Parttime, in april-mei

Vak: Programmeerplatform
Onder andere voor studenten Informatiekunde

In deze cursus bouw je je eigen toolbox op voor het ontwikkelen van complexe applicaties. Je kunt twee kanten op:

Web Apps — met het ontwerpen en implementeren van websites met Python, Javascript en SQL, waarbij je gebruik maakt van de frameworks Flask en Bootstrap. Onderwerpen die aan bod komen zijn database-ontwerp en gebruikerservaring. In praktische projecten leer je data binnenhalen van andere websites en gebruik maken van de tools van professionele programmeurs.

Wetenschappelijk programmeren — waar je de ins en outs van Python leert samen met frameworks zoals Pandas (voor dataverwerking) en Bokeh (voor datavisualisatie). Je leert analyses maken met onderwerpen zoals gezondheidszorg en klimaatverandering. Deze specialisatie wordt onder voorbehoud aangeboden.

Parttime, naar keuze in september-oktober of februari-maart

Vak: Programmeerproject
Onder andere voor studenten Informatiekunde

Dit project past naadloos op je voorkennis uit het vak Programmeerplatforms. Binnen enkele weken vorm je een idee om tot een goed gespecificeerd ontwerp en vervolgens implementeer je een interactieve webapplicatie of een pipeline waarmee van wetenschappelijke data scherpe inzichten worden gevormd. Elke student gebruikt een eigen idee en zoekt daarbij de data of externe programma’s die nodig zijn om het tot een prachtproject te maken.

Parttime, naar keuze in november-december of april-mei

Vak: Programmeren 1

Dit vak begint bij het begin. Je leert over programmeren in het algemeen, en je leert programmeren in een specifieke programmeertaal. Je maakt kennis met allerlei technieken voor het omzetten van een probleemomschrijving naar een programma dat het probleem oplost. Je leert over het verband tussen de computer en de programma’s die er op draaien. De opdrachten zijn klein maar bouwen snel op, en gaan over bijvoorbeeld biologie, cryptografie, en digitaal forensisch onderzoek.

Parttime, naar keuze in september-oktober of februari-maart

Vak: Programmeren 2

Nu je kunt programmeren, doe je ervaring op met het schrijven van grotere programma’s. Je gaat aan de slag met algoritmen en datastructuren, en leert hoe je op verschillende manieren programma’s kunt schrijven. Daarnaast leer je over object-oriëntatie, een manier om grotere programma’s te structureren en overzichtelijk te houden. De opdrachten gaan bijvoorbeeld over tekstanalyse en gaming.

Parttime, naar keuze in november-december of april-mei

Vak: Programmeertheorie
Onder andere voor studenten informatica en iedereen die flink wat programmeervakken heeft gevolgd

Heuristieken zijn technieken waarmee je problemen kunt oplossen die je met de hand, maar ook met een computer niet volledig kan doorrekenen. Door op een slimme manier de mogelijke oplossingen te bestuderen, kun je er een hoop uitsluiten, waardoor je sneller tot de beste oplossing komt. Het probleem is wel dat je de allerbeste oplossing misschien ook uitsluit, maar dat nemen we dan maar voor lief. Een klassiek onderwerp uit de kunstmatige intelligentie waarin je software bouwt met twee andere studenten!

Fulltime, naar keuze in januari of juni

Copyright 2020 Martijn Stegeman / Universiteit van Amsterdam. Alle rechten voorbehouden. Icons made by Eucalyp from www.flaticon.com.