Minor AI

Leer in vijf maanden programmeren en problemen oplossen met machine learning
Aanmelding voor het tweede semester van dit studiejaar is niet meer mogelijk

Bij de minor AI kun je kennis maken met kunstmatige intelligentie en machine learning. Je leert werken met allerlei algoritmen, waarvan je een deel zelf gaat bouwen en toepassen op een breed scala aan problemen. De minor heeft geen ingangseisen op gebied van programmeren of wiskunde: wat je nodig hebt ga je bij ons leren!

Inhoud

Machine learning is een actief en snel groeiend vakgebied, en technieken daaruit zijn de bron van de huidige revoluties in AI. Dat zijn niet, zoals we vroeger dachten, lopende robotbedienden, maar gerichte algoritmen die een specifiek probleem oplossen op basis van grote hoeveelheden data. Toepassingen van machine learning kun je terug vinden in allerlei vakgebieden:

  • Op basis van CT-scans proberen vroegtijdig te voorspellen of iemand longkanker heeft.
  • Op basis van het leergedrag van kinderen in educatieve apps proberen het leertraject van ieder individueel kind te optimaliseren.
  • Op basis van verspreidingscijfers en maatregelen per regio proberen te modelleren welke factoren het meest belangrijk zijn voor de verspreiding van COVID-19.
  • Op basis van foto’s van onderwatercamera’s achter schepen proberen te classificeren welke plankton er aanwezig zijn in de oceaan, om zo een beter beeld te krijgen van de waterkwaliteit per regio.

Je begint de minor met de basis van machine learning en programmeren. Hierbij gaan we in op wat er nu precies geleerd wordt en hoe dit leerproces werkt. Voor een volledig beeld zullen we ook de onderliggende wiskunde in duiken en nadenken over filosofische vragen zoals wat nou het "intelligente" deel van de kunstmatige intelligentie is.

Als de fundamenten gelegd zijn kun je aan de slag met serieuze toepassingen. Je gaat neurale netwerken programmeren en deze toepassen op echte data. Ook zullen we aandacht besteden aan andere aspecten van dataverwerking, zoals data verzamelen en transformeren. Aan het eind sluiten we het de minor af met een groot project van vier weken.

Aanbod

Er is bij deze minor plek voor een beperkt aantal studenten. Er is een aanwezigheidsplicht. Wil je meedoen, dan verwachten we dat je fulltime reserveert voor de vakken. Je kunt dan niet door de weeks werken of andere vakken volgen.

Selectie

De minor heeft geen eisen wat betreft voorkennis, behalve een voldoende voor wiskunde A of B op vwo-niveau. Er zal vanwege het beperkt aantal plaatsen wel een selectieprocedure zijn. De minor richt zich specifiek op studenten met vrij weinig voorkennis op het gebied van wiskunde en programmeren, dus we willen graag weten met welke voorkennis je precies binnen komt.

Oefenopdracht

Ter voorbereiding, en om je alvast een idee te geven van het curriculum, hebben we een oefenopdracht gemaakt. Je hoeft deze opdracht niet helemaal af te krijgen, maar het kan wel helpen om alvast te beslissen of je leren programmeren leuk zou vinden. Bekijk de opdracht →

Deadline

Zodra je bent aangemeld bekijken we je achtergrondkennis, opleidingsgegevens en motivatie, waarna we je laten weten of je toegelaten kunt worden. De aanmeldingen voor het tweede semester van dit jaar zijn inmiddels gesloten. De selectie voor volgend studiejaar zal pas in mei 2022 open gaan.

Doorstroom

Ben je geïnteresserd in het doen van een AI-gerelateerde master en wil je daarom onze minor doen? Check dan eerst goed welke vakken je moet doen om binnen te komen. Meer informatie →

Is de minor wat voor jou?

Enkele van onze allereerste alumni hebben een video opgenomen om jou meer te vertellen over de minor. De videos geven een goede indruk van wat je kunt verwachten als je een semester bij ons komt studeren.

Femke vertelt over haar interesse in AI en hoe ze vanuit haar studie Media & Informatie terecht kwam bij de minor.
Roel, Pepijn en Lieke bespreken hoe het was om de minor te doen zonder verdere voorkennis en wat ze gedurende de minor hebben geleerd.
Jolien vertelt hoe het was om te leren programmeren en over de overlap tussen AI en haar eigen studie Psychobiologie.

Vakken in de Minor AI

Dit zijn de vakken die je volgt tijdens de Minor AI. Elk vak is 6 studiepunten, dus kost je ongeveer 160 uur aan gefocust studeren. De meeste studenten vinden onze vakken zwaarder dan die van hun eigen opleiding (maar ook leuker!).

Python voor Data Processing

Periode: 1 (sep-okt) of 4 (feb-mrt)

In dit vak zul je bekend raken met Python. Python is een programmeertaal die steeds meer gebruikt wordt voor data analyse door wetenschappers uit ieder wetenschapsveld. We zullen beginnen bij de basis van het programmeren, wat je zult leren terwijl je kleine problemen oplost uit verscheidene wetenschapsvelden. Daarna gaan we door met het verkennen van Python en programmeren in het algemeen, terwijl we wat grotere problemen en data sets aanpakken, en dus ook grotere programma’s schrijven.

Studiegids →

Introduction to Machine Learning 1

Periode: 1 (sep-okt) of 4 (feb-mrt)

In dit vak zal je bekend raken met kunstmatige intelligentie en machine learning. Gedurende dit vak zullen we een aantal fundamentele machine learning algoritmen behandelen en deze vervolgens ook zelf bouwen. Dit is een breed introducerend vak, wat betekent dat we de wiskunde behandelen, hoofdzakelijk calculus en statistiek, die de drijvende kracht achter deze algoritmen is, maar ook de filosofische en maatschappelijk consequenties van lerende systemen zullen de revue passeren.

Studiegids →

Introduction to Machine Learning 2

Periode: 2 (nov-dec) of 5 (apr-mei)

In dit vak gaan we verder met het behandelen van modellen en algoritmen uit machine learning. Waar in Introduction to Machine Learning 1 de focus lag op het zelf programmeren van basale modelen, zullen we in dit vak meer gebruik maken van libraries voor de elementaire onderdelen en zal de focus voornamelijk liggen op hoe deze onderdelen te combineren tot complexere modelen. Deze complexere modellen zul je in je eigen code toepassen op echte data sets, waarbij we ook veelvoorkomende bewerkingen voor dergelijke data zullen behandelen.

Studiegids →

Data Pipelines

Periode: 2 (nov-dec) of 5 (apr-mei)

In dit vak leer je om je eigen pipeline te maken voor het verwerken van data. Een data pipeline is een sequentie van verwerkingstappen om van een ruwe data bron uiteindelijk tot bruikbare informatie te komen. We zullen veelvoorkomende stappen in een pipeline, zoals het vergaren, inlezen, transformeren, analyseren, en visualiseren van data, behandelen. Daarnaast zullen we specifiek kijken naar hoe machine learning algoritmen kunnen worden toegepast om deze stappen uit te breiden. We sluiten het vak af met een project waarbij je je eigen data pipeline ontwerpt en implementeert.

Studiegids →

Machine Learning Project

Periode: 3 (jan) of 6 (jun)

In dit vak zul je alle geleerde vaardigheden voor programmeren en data verwerking, en alle kennis van machine learning modellen en de toepassing daarvan, in een eindproject gaan implementeren. Voor dit project zul je met een team van studenten een maand lang aan een machine learning case werken, waarbij jullie itereren over alle aspecten van de case; van probleem analyse en data cleaning, tot het benchmarken van verschillende modellen tegen elkaar. Uiteindelijk beschrijf je de gehele oplossing, van initieel probleem tot eindproduct, in een verslag.

Studiegids →

Startdata

Aanmelding voor het tweede semester is niet meer mogelijk. De volgende editie zal starten in september 2022.

Het eerste semester loopt van 5 september 2022 t/m 3 februari 2023, en het tweede semester loopt van 6 februari 2023 t/m 30 juni 2023. Let op dat de UvA standaard geen herfstvakantie heeft.

Alternatieven

Heb je al meer programmeerervaring? Dan kun je ook de Minor Data Science and Artificial Intelligence volgen bij de faculteit Economie. Deze minor wordt alleen in semester 1 gegeven.

Aanmelden

Om je aanmelding te starten voor de minor AI volg je de onderstaande link en vul je je gegevens in, en daarna start een selectie- en adviestraject. Als je geselecteerd wordt voor de minor dan helpen we je verder met de vakinschrijving, die hoef je niet zelf te regelen.

Aanmeldingen gesloten

Aanmeldingen voor semester 1 van studiejaar 2022-2023 starten in de maand mei.

Vragen

Heb je nog vragen? Stuur een e-mail naar
minorai@mprog.nl. Eén van de docenten of assistenten zal je te woord staan.

Copyright 2020-2021 Martijn Stegeman / Universiteit van Amsterdam. Alle rechten voorbehouden. Icons made by Eucalyp from www.flaticon.com.