Kom naar de informatiemarkt op 15 mei!

Inhoud

De minor Programmeren is 30 studiepunten en volg je standaard in een halfjaar. Je leert eerst uitgebreid de basis van programmeren (en meteen hoe een computer werkt), en daarna ga je je verdiepen in technieken die je nodig hebt om programmeren toe te passen in allerlei situaties.

We gebruiken de tijd om je heel veel zelf te laten programmeren, maar ook om je kennis te laten maken met de manier van werken en de taal van het vakgebied, zodat je niet alleen zelf programma's kunt schrijven, maar ook op een effectieve manier kunt samenwerken met andere programmeurs.

Om mee te doen heb je geen enkele voorkennis van programmeren nodig, alleen de motivatie en de tijd om vijf maanden heel hard te werken!

Er is ook een mogelijkheid om de vakken zelf in te plannen verspreid over meerdere semesters.

Online lesmateriaal

Voor al onze cursussen selecteren we het beste online lesmateriaal om mee te leren programmeren, speciaal voor studenten zonder voorkennis. Het programma start met CS50, van Harvard.

Werkwijze

Jouw dag bestaat uit heel veel programmeren en puzzelen, afgewisseld met groepsactiviteiten en videocolleges. Wij bieden je een fijne structuur om je helemaal te kunnen storten in het programmeren. Sommige opdrachten maak je met z'n tweeën, maar de meeste doe je individueel, omdat we willen dat iedereen goed leert zelf problemen oplossen.

Je wordt daarbij ingedeeld in een team, waarmee je elke dag lief en leed kunt delen. Want programmeren kan, zeker in dit hoge tempo, flink frustrerend zijn! Je team zal je niet alleen steunen, maar jullie denken ook met elkaar na over de aanpak. En je kunt elke dag terecht voor hulp bij één van de studentassistenten.

Het onderwijs vindt plaats op locatie in Amsterdam en wordt niet online aangeboden.

"Gelukkig heb ik me niet laten afschrikken, want ik vond het zó interessant. Zeker, de werkdruk is best pittig, maar je leert uitgebreid de basis van het programmeren."

Mayla — oud-student en daarna assistent van de minor

Vakken

Dit zijn de vakken die je volgt tijdens de Minor Programmeren. Doe je de hele minor in één semester, dan ben je 5 maanden lang zo'n 40 uur per week bezig met onze vakken. De meeste studenten ontdekken in die tijd dat ze hier erg veel motivatie voor kunnen vinden!

Programmeren 1

20 uur per week

Dit vak begint bij het begin. Je leert over programmeren in het algemeen, en je leert programmeren in een specifieke programmeertaal. Je maakt kennis met allerlei technieken voor het omzetten van een probleemomschrijving naar een programma dat het probleem oplost. Je leert over het verband tussen de computer en de programma’s die er op draaien. De opdrachten zijn klein maar bouwen snel op, en gaan over bijvoorbeeld biologie, cryptografie, en digitaal forensisch onderzoek.

Programmeren 2

20 uur per week

Nu je kunt programmeren, doe je ervaring op met het schrijven van grotere programma’s. Je gaat aan de slag met algoritmen en datastructuren, en leert hoe je op verschillende manieren programma’s kunt schrijven. Daarnaast leer je over object-oriëntatie, een manier om grotere programma’s te structureren en overzichtelijk te houden.

Datarepresentaties, tools en technieken

20 uur per week

In deze cursus bouw je je eigen toolbox voor het oplossen van programmeerproblemen. Je leert over UNIX, en je leert over gestructureerde databestanden zoals JSON en CSV. Maar je gaat ook aan de slag met ongestructureerde gegevens die je kunt vinden in tekstbestanden. Je leert over netwerken en het internet, en je gaat aan de slag met databases. Allerhande kennis die je nodig hebt om real-life programmeerproblemen op te lossen.

Programmeerproject

20 uur per week

Tijdens het Programmeerproject ga je aan de slag met het meer zelfstandig leren over programmeren. Je kunt daarbij allerlei verschillende kanten op: een programmeerplatform, theoretische verdieping, of technieken uit een bepaald vakgebied, zoals data science of webprogrammeren. Elk semester is er een ander aanbod. Je gaat zelfstandig door het lesmateriaal, en na een gedegen voorbereiding ga je aan de slag met het ontwerpen en bouwen van een eindproject.

Algoritmen en Heuristieken

40 uur per week (!)

Heuristieken zijn technieken waarmee je problemen kunt oplossen die je met de hand, maar ook met een computer niet volledig kan doorrekenen. Door op een slimme manier de oplossingen te bestuderen, kun je sneller tot een hele goede komen. Een klassiek onderwerp uit de kunstmatige intelligentie, tijdens een project waarin je software bouwt samen met twee andere studenten.

Planning

Alle vakken worden zowel in semester 1 als in semester 2 aangeboden. Als je de hele minor in één semester wil doen, dan kun je je gewoon voor alle vakken inschrijven. Wil je parttime doen, dan schrijf je je eerst in voor de vakken Programmeren 1 en 2, en in het volgende semester voor de overige vakken.

Let op: het laatste vak (Algoritmen en Heuristieken) is in alle gevallen een fulltime-vak waarbij je overdags geen andere vakken of werk kunt plannen. Dit geldt dus ook als je de vakken verspreidt over meerdere semesters.

Regels en Toelating

Aanwezigheid minor

Als je de hele minor in één semester wil doen dan moet je rekening houden met een verplichte dagelijkse aanwezigheid en werkgroepen. Gezien de werkdruk is het niet mogelijk om andere vakken te volgen die overdags geroosterd zijn. Je krijgt dus ook geen uitzondering voor het bijwonen van andere colleges en wij houden hiermee geen rekening in de groepsindeling.

Aanwezigheid losse vakken

Doe je de minor verspreid over meerdere semesters, dan zul je enkele verplichte werkgroepen per week hebben. Hiervoor worden bij de start verschillende opties aangeboden zodat je het om je andere vakken heen kunt plannen. Het laatste vak, Algoritmen en Heuristieken, is wel altijd een fulltime-vak, dus daar kun je geen andere vakken naast volgen.

Toelatingseisen

De minor Programmeren is toegankelijk voor studenten van universiteit en hbo; mocht je nog geen derdejaars-student zijn bij de start van de minor, mail dan even voor overleg. Studenten uit het vakgebied van de ICT (met veel programmeren in het curriculum) kunnen niet meedoen met deze minor.

Beschikbare plekken

We hebben nog nooit eerder studenten hoeven weigeren. Door omstandigheden (zoals Corona) kan het toch zijn dat we een limiet stellen. In dat geval zal de aanmelding worden gesloten en zullen we per mail uitleggen hoe we de plekken verdelen. Het is daarom altijd belangrijk om een plan B te hebben, zelfs al wil je gewoon héél graag deze minor doen.

Bijvak

Studeer je nog niet aan de UvA? Dan kun je meestal bijvakker worden zonder extra collegegeld te betalen. Let op dat je voor inschrijving als bijvakker wel een vwo-diploma met wiskunde moet hebben, of een hbo-propedeuse. Na je aanmelding helpen we je door alle benodigde stappen heen. De toelatingsprocedure voor niet-UvA-studenten kan een maand in beslag nemen dus je moet in dit geval uiterlijk 6 weken van tevoren je aanmelding starten.

Benodigdheden

Om mee te doen aan deze minor heb je een eigen laptop nodig. Dit hoeft geen gloednieuw exemplaar te zijn. Mac, Windows of Linux zijn allemaal prima. Sommige Chromebooks zijn ook geschikt. Een goedwerkende wifi-verbinding is wel heel belangrijk. Aanwezigheid is verplicht dus alleen thuis een computer hebben is niet voldoende. Mocht je budget-problemen hebben (of acuut een kapotte laptop), neem dan contact met ons op en leg gerust je situatie uit. We helpen je dan verder.

Jaarindeling en startdata 2024—2025

Het eerste semester loopt van 2 september t/m 31 januari, en het tweede semester loopt van 3 februari t/m vrijdag 27 juni.

  • Als je een complete minor doet, dan duurt deze altijd van de eerste tot en met de laatste dag van het semester.
  • Let op dat in het eerste semester geen herfstvakantie is ingeroosterd, zoals bij sommige andere opleidingen.
  • In het tweede semester is de meivakantie van 26 april t/m 4 mei. Alle andere weken zijn lesweken.
  • Vraag vooraf advies als je om bijzondere redenen afwezig gaat zijn. We kunnen dan een schatting maken of dit werkbaar is en hoeveel punten je gaat missen.

Aanmelden

  1. Om je aan te melden voor de Minor Programmeren in studiejaar 2024-2025 vul je eerst een vrijblijvende vooraanmelding in. In verband met beperkte plekken voor het volledige programma kan er selectie plaatsvinden. Je mag er in normale omstandigheden van uit gaan dat je direct geplaatst bent.

    Start vooraanmelding

  2. Ben je nog geen UvA-student, maar wel bij een andere instelling voor hoger onderwijs? Dan kun je je direct gaan aanmelden als bijvakker bij de UvA. Je kiest voor de aanmelding de opleiding Informatiekunde (bijvak/electives).

    Schrijf je in als bijvakker

  3. Ben je nog helemaal geen student bij een opleiding in het hoger onderwijs dan kun je contractstudent worden. Dit kost vaak 1200 euro per vak van 6 studiepunten. Wil je dit doen, dan kun je een mail sturen en we helpen je verder. Wie al een bachelor volgt in het hoger onderwijs betaalt echter niets extra voor een bijvakinschrijving zoals genoemd bij het vorige punt.

  4. Tot slot kun je je definitief inschrijven voor de minorvakken. Dit kan tijdens de normale vakinschrijving van de UvA vanaf 10 juni tot 17 juni 13:00. Ook na deze periode kun je je nog inschrijven, tot de start van het vak.

    Gebruik de volgende links om de vakken toe te voegen aan de vakinschrijving. Dit werkt ook pas goed vanaf de genoemde datum.

    Ga naar GLASS om je inschrijvingen te beheren

  5. Na inschrijving ontvang je begin januari meer (praktische) informatie over de start van de minor en de eerste vakken. Dit geldt ook voor de roosters, die niet eerder bekend gemaakt kunnen worden. Voor fulltime geldt sowieso: elke dag aanwezig.

Vragen

Heb je nog vragen? Stuur een e-mail naar help@proglab.nl. Eén van de docenten of assistenten zal je te woord staan.

Copyright 2020-2024 Programming Lab / Universiteit van Amsterdam. Alle rechten voorbehouden. Icons made by Eucalyp from www.flaticon.com.