Inhoud

De minor Programmeren is 30 studiepunten en volg je standaard in een halfjaar. Je leert eerst uitgebreid de basis van programmeren (en meteen hoe een computer werkt), en daarna ga je je verdiepen in technieken die je nodig hebt om programmeren toe te passen in allerlei situaties.

We gebruiken de tijd om je heel veel zelf te laten programmeren, maar ook om je kennis te laten maken met de manier van werken en de taal van het vakgebied, zodat je niet alleen zelf programma's kunt schrijven, maar ook op een effectieve manier kunt samenwerken met andere programmeurs.

Om mee te doen heb je geen enkele voorkennis van programmeren nodig, alleen de motivatie en de tijd om vijf maanden heel hard te werken!

Er is ook een mogelijkheid om de vakken zelf in te plannen verspreid over meerdere semesters.

Online lesmateriaal

Voor al onze cursussen selecteren we het beste online lesmateriaal om mee te leren programmeren, speciaal voor studenten zonder voorkennis. Het programma start met CS50, van Harvard.

Werkwijze

Jouw dag bestaat uit heel veel programmeren en puzzelen, afgewisseld met groepsactiviteiten en videocolleges. Wij bieden je een fijne structuur om je helemaal te kunnen storten in het programmeren. Sommige opdrachten maak je met z'n tweeën, maar de meeste doe je individueel, omdat we willen dat iedereen goed leert zelf problemen oplossen.

Je wordt daarbij ingedeeld in een team, waarmee je elke dag lief en leed kunt delen. Want programmeren kan, zeker in dit hoge tempo, flink frustrerend zijn! Je team zal je niet alleen steunen, maar jullie denken ook met elkaar na over de aanpak. En je kunt elke dag terecht voor hulp bij één van de studentassistenten.

Het onderwijs vindt in normale omstandigheden op locatie in Amsterdam plaats en wordt niet online aangeboden.

"Gelukkig heb ik me niet laten afschrikken, want ik vond het zó interessant. Zeker, de werkdruk is best pittig, maar je leert uitgebreid de basis van het programmeren."

Is de minor Programmeren iets voor jou? Lees het verhaal van Mayla.

Vakken

Dit zijn de vakken die je volgt tijdens de Minor Programmeren. Elk vak is 6 studiepunten, dus kost je ongeveer 160 uur aan gefocust studeren. De meeste studenten vinden onze vakken veel zwaarder dan die van hun eigen opleiding (maar ook leuker!).

Programmeren 1

Parttime, 20 uur per week

Dit vak begint bij het begin. Je leert over programmeren in het algemeen, en je leert programmeren in een specifieke programmeertaal. Je maakt kennis met allerlei technieken voor het omzetten van een probleemomschrijving naar een programma dat het probleem oplost. Je leert over het verband tussen de computer en de programma’s die er op draaien. De opdrachten zijn klein maar bouwen snel op, en gaan over bijvoorbeeld biologie, cryptografie, en digitaal forensisch onderzoek.

Niveau: eerstejaars

Programmeren 2
volledig vernieuwd!

Parttime, 20 uur per week

Nu je kunt programmeren, doe je ervaring op met het schrijven van grotere programma’s. Je gaat aan de slag met algoritmen en datastructuren, en leert hoe je op verschillende manieren programma’s kunt schrijven. Daarnaast leer je over object-oriëntatie, een manier om grotere programma’s te structureren en overzichtelijk te houden.

Niveau: tweedejaars

Datarepresentaties, tools en technieken
volledig vernieuwd!

Parttime, 20 uur per week

In deze cursus bouw je je eigen toolbox voor het oplossen van programmeerproblemen. Je leert over UNIX, en je leert over gestructureerde databestanden zoals JSON en CSV. Maar je gaat ook aan de slag met ongestructureerde gegevens die je kunt vinden in tekstbestanden. Je leert over netwerken en het internet, en je gaat aan de slag met databases. Allerhande kennis die je nodig hebt om real-life programmeerproblemen op te lossen.

Niveau: tweedejaars

Programmeerproject

Parttime, 20 uur per week

Tijdens het Programmeerproject ga je aan de slag met het meer zelfstandig leren over programmeren. Je kunt daarbij allerlei verschillende kanten op: een programmeerplatform, theoretische verdieping, of technieken uit een bepaald vakgebied, zoals data science of webprogrammeren. Elk semester is er een ander aanbod. Je gaat zelfstandig door het lesmateriaal, en na een gedegen voorbereiding ga je aan de slag met het ontwerpen en bouwen van een eindproject.

Niveau: derdejaars

Algoritmen en Heuristieken

Fulltime, 40 uur per week

Heuristieken zijn technieken waarmee je problemen kunt oplossen die je met de hand, maar ook met een computer niet volledig kan doorrekenen. Door op een slimme manier de oplossingen te bestuderen, kun je sneller tot een hele goede komen. Een klassiek onderwerp uit de kunstmatige intelligentie, tijdens een project waarin je software bouwt samen met twee andere studenten.

Niveau: derdejaars

Planning

Alle vakken worden zowel in semester 1 als in semester 2 aangeboden. Als je de hele minor in één semester wil doen, dan kun je je gewoon voor alle vakken inschrijven. Wil je parttime doen, dan schrijf je je eerst in voor de vakken Programmeren 1 en 2, en in het volgende semester voor de overige vakken.

Let op: het laatste vak (Algoritmen en Heuristieken) is in alle gevallen een fulltimevak waarbij je overdags geen andere vakken of werk kunt plannen. Dit geldt dus ook als je de vakken verspreidt over meerdere semesters.

Regels en Toelating

Aanwezigheid Fulltime

Als je de hele minor in één semester wil doen dan moet je rekening houden met een verplichte dagelijkse aanwezigheid en werkgroepen. Gezien de werkdruk is het niet mogelijk om andere vakken te volgen die overdags geroosterd zijn. Je krijgt dus ook geen uitzondering voor het bijwonen van andere colleges en wij houden hiermee geen rekening in de groepsindeling.

Aanwezigheid Parttime

Doe je de minor verspreid over meerdere semesters, dan zul je enkele verplichte werkgroepen per week hebben. Hiervoor worden bij de start verschillende opties aangeboden zodat je het om je andere vakken heen kunt plannen. Het laatste vak, Algoritmen en Heuristieken, is altijd een fulltime-vak, dus daar kun je geen andere vakken naast volgen.

Toelatingseisen

De minor Programmeren is toegankelijk voor studenten uit het derde jaar of hoger van universiteit en hbo (we checken het aantal EC dat je gehaald hebt; mocht je studiepunten missen, mail dan even voor overleg). Studenten uit het vakgebied van de ICT kunnen niet meedoen met deze minor. Kom je van het hbo, kijk dan ook eens bij deze minor met vergelijkbare inhoud, maar specifiek op hbo-niveau.

Beschikbare plekken

In principe is er op dit moment onbeperkt plek. Door omstandigheden (zoals Corona) kan het toch zijn dat we een limiet stellen. In dat geval zal de aanmelding worden gesloten en zullen we per mail uitleggen hoe we de plekken verdelen. Het is daarom altijd belangrijk om een plan B te hebben, zelfs al wil je gewoon héél graag deze minor doen. Het is niet mogelijk een plek te reserveren.

Bijvak

Studeer je nog niet aan de UvA? Dan kun je meestal bijvakker worden zonder extra collegegeld te betalen. Let op dat je voor inschrijving als bijvakker wel een vwo-diploma met wiskunde moet hebben, of een hbo-propedeuse. Na je aanmelding helpen we je door alle benodigde stappen heen. De toelatingsprocedure voor niet-UvA-studenten kan meer dan een maand in beslag nemen dus je dan uiterlijk 2 maanden van tevoren je aanmelding starten.

Benodigdheden

Om mee te doen aan deze minor heb je een eigen laptop nodig. Dit hoeft geen gloednieuw exemplaar te zijn. Mac, Windows of Linux zijn allemaal prima. Een goedwerkende wifi-verbinding is wel heel belangrijk. Aanwezigheid is verplicht dus alleen thuis een computer hebben is niet voldoende. Mocht je budget-problemen hebben (of acuut een kapotte laptop), neem dan contact met ons op en leg gerust je situatie uit. Waarschijnlijk kunnen we wel een oplossing bedenken.

Jaarindeling en startdata

Het eerste semester loopt van 5 september t/m 3 februari, en het tweede semester loopt van 6 februari t/m 30 juni. Als je een complete minor doet, dan duurt deze altijd van de eerste tot en met de laatste dag van het semester. Let op dat in het eerste semester geen herfstvakantie is ingeroosterd, zoals bij sommige andere opleidingen. Een complete kalender van het academisch jaar 2022-2023 vind je hier.

Aanmelden

 1. Om je aan te melden voor de Minor Programmeren in studiejaar 2022-2023 vul je eerst een vrijblijvende vooraanmelding in. Voor deze minor is er geen selectie dus je krijgt geen reactie. Je mag er in normale omstandigheden van uit gaan dat je direct geplaatst bent.

  Start vooraanmelding

 2. Ben je nog geen UvA-student, maar wel bij een andere instelling voor hoger onderwijs? Dan kun je je direct gaan aanmelden als bijvakker bij de UvA. Je kiest voor de aanmelding de opleiding Informatiekunde (bijvak/electives).

  Schrijf je in als bijvakker

 3. Ben je nog geen student bij een opleiding in het hoger onderwijs dan kun je contractstudent worden. Dit kost 1200 euro per vak van 6 studiepunten. Wil je dit doen, dan kun je een mail sturen en we helpen je verder.

 4. Tot slot kun je je definitief inschrijven voor de minorvakken. Dit kan tijdens de normale vakinschrijving van de UvA vanaf maandag 13 juni. Voor de meeste studenten gaat dit via SIS. Let op dat in het zoekscherm studiejaar 2022-2023 staat en gebruik de vakcodes hierboven om te registreren. Vergeet ook niet om je inschrijving niet alleen toe te voegen aan de "Planner" maar daarna ook voor alle vakken semester 1 te kiezen en nog een keer de knop "Aanmelden" te kiezen. Pas als de vakken in je Overzicht Aanmeldingen staan is het gelukt. Inschrijven voor semester 2 kan pas vanaf eind november.

  Ga naar de vakaanmelding

 5. Begin juli ontvang je meer (praktische) informatie over de start van de minor en de eerste vakken. Dit geldt ook voor de roosters. Voor die tijd kunnen we geen verdere informatie geven.

Vragen

Heb je nog vragen? Stuur een e-mail naar help@mprog.nl. Eén van de docenten of assistenten zal je te woord staan.

Copyright 2020-2022 Programming Lab / Universiteit van Amsterdam. Alle rechten voorbehouden. Icons made by Eucalyp from www.flaticon.com.