Minor Program​meren

Leer in vijf maanden programmeren en maak kennis met de basis van informatica en software engineering.

Let op: er zijn nu drie versies van de minor. Zie hieronder voor meer informatie.

Inhoud

De minor Programmeren is 30 studiepunten en volg je standaard in een halfjaar. Je leert eerst uitgebreid de basis van programmeren (en meteen hoe een computer werkt), en daarna ga je je verdiepen in technieken die je nodig hebt om programmeren toe te passen in allerlei situaties.

We gebruiken de tijd om je heel veel zelf te laten programmeren, maar ook om je kennis te laten maken met de manier van werken en de taal van het vakgebied, zodat je niet alleen zelf programma's kunt schrijven, maar ook op een effectieve manier kunt samenwerken met andere programmeurs.

Om mee te doen heb je geen enkele voorkennis van programmeren nodig, alleen de motivatie en de tijd om vijf maanden heel hard te werken!

Online lesmateriaal

Voor al onze cursussen selecteren we het beste online lesmateriaal om mee te leren programmeren, speciaal voor studenten zonder voorkennis.

Werkwijze

Jouw dag bestaat uit heel veel programmeren en puzzelen, afgewisseld met groepsactiviteiten en videocolleges. Wij bieden je een fijne structuur om je helemaal te kunnen storten in het programmeren. Sommige opdrachten maak je met z'n tweeën, maar de meeste doe je individueel, omdat we willen dat iedereen goed leert zelf problemen oplossen.

Je wordt daarnaast ingedeeld in een team, waarmee je elke dag lief en leed kunt delen. Want programmeren kan, zeker in dit hoge tempo, flink frustrerend zijn! Je team zal je niet alleen steunen, maar jullie denken ook met elkaar na over de aanpak. En je kunt elke dag terecht voor hulp bij één van de studentassistenten.

Het onderwijs vindt op locatie plaats als de omstandigheden dat toelaten.

Versies

MinProgFlex

6–30 punten in 1 of 2 semesters

Wil je de tijd nemen om te leren programmeren of dit combineren met andere vakken? Dan kun je de parttime-minor kiezen. Toch kost het programmeren je rustig nog 20 uur per week, want veel oefenen is cruciaal. Er is wel veel flexibiliteit in de roosters.

Er is één verplichte werkgroep per week. De keuze voor werkgroep kan in de week voor de start van de minor gedaan worden. Er zijn altijd diverse opties. Daarnaast kun je op verschillende momenten op het Science Park komen werken en je kunt vrijwel elke doordeweekse middag assistentie krijgen bij het programmeren. Let op dat het afsluitende vak altijd fulltime is, maar je hoeft niet alle vakken te volgen.

MinProg

30 punten in 1 semester

Heb je geen of bescheiden programmeerervaring of ben je op zoek naar meer oefening? Dan ga je voor de fulltime-minor. Je bent 5 dagen per week de hele dag aanwezig. Een perfecte manier om in een sociale omgeving te leren programmeren met veel toegang tot begeleiding en hulp. Deze optie wordt vaak gekozen door studenten die nog nooit geprogrammeerd hebben. Andere vakken volgen is absoluut niet mogelijk.

Aanwezigheid is hier verplicht van 9 tot 17 uur en wordt goed bijgehouden. Er zijn alleen incidentele uitzonderingen mogelijk voor bruiloften en dergelijke, maar nooit om een ander vak te kunnen volgen.

MinProgXP

30 punten in 1 semester

Heb je al programmeerervaring in Python, Java of C, en ben je vrij comfy met het schrijven van code? Dan kun je deze versie van de minor doen. De opdrachten zijn wat uitdagender dan bij de fulltime-minor. Je bent 3 dagen per week 4 uur verplicht aanwezig met andere studenten van de MinProgXP.

Je kunt vooraf kiezen uit twee opties voor de aanwezigheid. Mis je bij deze versie een deadline, dan moet je switchen naar de standaardminor met verplichte aanwezigheid. Op dat moment moet je andere vakken of een bijbaantje alsnog laten vallen. Kies deze optie dus niet als je weinig ervaring hebt. Je kunt ook vooraf met ons overleggen, stuur dan een mail!

Als je twijfelt tussen de MinProg en de MinProgXP, dan kun je het beste met de normale minor starten.
Je kunt dan geen andere vakken volgen, maar dat is ook de leukste manier om de minor te doen als je weinig ervaring hebt. Stuur gerust een mail voor overleg.

Vakken

Dit zijn de vakken die je volgt tijdens de Minor Programmeren. Elk vak is 6 studiepunten, dus kost je ongeveer 160 uur aan gefocust studeren. De meeste studenten vinden onze vakken veel zwaarder dan die van hun eigen opleiding (maar ook leuker!).

Programmeren 1

Niveau: eerstejaars

Dit vak begint bij het begin. Je leert over programmeren in het algemeen, en je leert programmeren in een specifieke programmeertaal. Je maakt kennis met allerlei technieken voor het omzetten van een probleemomschrijving naar een programma dat het probleem oplost. Je leert over het verband tussen de computer en de programma’s die er op draaien. De opdrachten zijn klein maar bouwen snel op, en gaan over bijvoorbeeld biologie, cryptografie, en digitaal forensisch onderzoek.

Programmeren 2

Niveau: tweedejaars

Nu je kunt programmeren, doe je ervaring op met het schrijven van grotere programma’s. Je gaat aan de slag met algoritmen en datastructuren, en leert hoe je op verschillende manieren programma’s kunt schrijven. Daarnaast leer je over object-oriëntatie, een manier om grotere programma’s te structureren en overzichtelijk te houden. De opdrachten gaan bijvoorbeeld over tekstanalyse, biologie en games.

Programmeerplatform
volledig vernieuwd!

Niveau: derdejaars

In deze cursus bouw je je eigen toolbox voor het oplossen van programmeerproblemen. Met je basiskennis van Python ga je nu de diepte in en leer je bijvoorbeeld technieken voor het analyseren van data, en je doet ervaring op met het bouwen van algoritmen op basis van frameworks die door andere programmeurs gebouwd zijn. Zo leer je beter code schrijven, maar ook lezen!

Programmeerproject
volledig vernieuwd!

Niveau: derdejaars

Tijdens het Programmeerproject ga je aan de slag met het meer zelfstandig leren over programmeren. Je kunt daarbij allerlei verschillende kanten op: een ander platform, theoretische verdieping, of technieken uit een bepaald vakgebied, zoals data science of webprogrammeren. Samen met je docenten en medestudenten zoek je het juiste lesmateriaal, en na een gedegen voorbereiding laat je zien dat je zelfstandig verder kunt leren, door het ontwerpen en bouwen van een eindproject.

Programmeertheorie

Niveau: derdejaars

Heuristieken zijn technieken waarmee je problemen kunt oplossen die je met de hand, maar ook met een computer niet volledig kan doorrekenen. Door op een slimme manier de oplossingen te bestuderen, kun je sneller tot een hele goede komen. Een klassiek onderwerp uit de kunstmatige intelligentie, tijdens een project waarin je software bouwt samen met twee andere studenten.

De vakken zijn enigszins flexibel in te plannen: elk vak wordt twee keer per jaar gegeven in zowel de fulltime- als parttime-variant. Doe je de fulltime-minor in één semester? Dan volg je gewoon de genoemde vakken achter elkaar. De exacte planning kun je bekijken via de aanmeldingswebsite, zodra deze geopend is.

Toelating

De minor Programmeren is toegankelijk voor studenten uit het derde jaar of hoger van universiteit en hbo (we checken het aantal EC dat je gehaald hebt). Studenten uit het vakgebied van de ICT kunnen niet meedoen met deze minor. Kom je van het hbo, kijk dan ook eens bij deze minor met vergelijkbare inhoud, maar specifiek op hbo-niveau.

Bijvak

Studeer je nog niet aan de UvA? Dan kun je meestal bijvakker worden zonder extra collegegeld te betalen. Let op dat je voor inschrijving als bijvakker wel een vwo-diploma met wiskunde moet hebben, of een hbo-propedeuse. Na je aanmelding helpen we je door alle benodigde stappen heen. De toelatingsprocedure voor niet-UvA-studenten kan meer dan een maand in beslag nemen (het is niet mogelijk deze te starten vóórdat de aanmelding op deze website opent).

Benodigdheden

Om mee te doen aan deze minor heb je een eigen laptop nodig. Dit hoeft geen gloednieuw exemplaar te zijn. Mac, Windows of Linux zijn allemaal prima. Een goedwerkende wifi-verbinding is wel heel belangrijk.

Jaarindeling en startdata

Het eerste semester loopt van 6 september t/m 4 februari, en het tweede semester loopt van 7 februari t/m 1 juli. Als je een complete minor doet, dan duurt deze altijd van de eerste tot en met de laatste dag van het semester. Let op dat in het eerste semester geen herfstvakantie is ingeroosterd, zoals bij sommige andere opleidingen. Een complete kalender van het academisch jaar 2021-2022 vind je hier.

Aanmelden

Om je aanmelding voor de minor Programmeren te starten vul je eerst je persoonlijke gegevens in. Daarna helpen we je verder met alle stappen van je aanmelding. Er is nog voldoende ruimte!

Aanmelden voor Semester 2

Vragen

Heb je nog vragen? Stuur een e-mail naar help@mprog.nl. Eén van de docenten of assistenten zal je te woord staan.

Copyright 2020-2021 Martijn Stegeman / Universiteit van Amsterdam. Alle rechten voorbehouden. Icons made by Eucalyp from www.flaticon.com.