Minor Programmeren

Leer in vijf maanden programmeren en maak kennis met de basis van informatica

Inhoud

De minor Programmeren is 30 studiepunten en volg je standaard in een halfjaar. Je leert eerst uitgebreid de basis van programmeren (en meteen hoe een computer werkt), daarna ga je je specialiseren in het ontwikkelen van webapplicaties of wetenschappelijk programmeren.

We gebruiken de tijd om je heel veel zelf te laten programmeren, maar ook om je kennis te laten maken met de manier van werken en de taal van het vakgebied, zodat je niet alleen zelf programma's kunt schrijven, maar ook op een effectieve manier kunt samenwerken met andere programmeurs.

Om mee te doen heb je geen enkele voorkennis van programmeren nodig, alleen een motivatie om vijf maanden heel hard te werken!

Online lesmateriaal

Voor al onze cursussen selecteren we het beste online lesmateriaal om mee te leren programmeren, speciaal voor studenten zonder voorkennis.

Werkwijze

Jouw dag bestaat uit heel veel programmeren en puzzelen, afgewisseld met groepsactiviteiten en videocolleges. Wij bieden je een fijne structuur om je helemaal te kunnen storten in het programmeren. De opdrachten zijn in het begin juist individueel, omdat we willen dat iedereen goed leert zelf problemen oplossen.

Maar dat betekent niet dat je het helemaal in je eentje moet doen! Je wordt ingedeeld in een team, waarmee je elke dag lief en leed kunt delen. Want programmeren kan, zeker in dit hoge tempo, flink frustrerend zijn! Je team zal je niet alleen steunen, maar jullie denken ook met elkaar na over de aanpak. En je kunt elke dag terecht voor hulp bij één van de studentassistenten.

Fulltime of parttime

Wil je de minor in één semester doen, dan is dit fulltime en zul je vijf dagen per week van 9 tot 5 met de minor bezig zijn. Er is dan dus geen tijd voor bijbaantjes en andere vakken! Een keuze die je bewust moet maken. Je studeert dagelijks samen met je team, waar mogelijk op locatie en anders met een videoverbinding.

Wil je de minor verspreiden over meer dan vijf maanden, dan kun je de meeste vakken parttime volgen. We gaan er vanuit dat je zo'n 20 uur per week aan de vakken kwijt bent. Dat is nog steeds een flinke last! Een deel van die tijd ga je aan de slag met je team van medestudenten en woon je het mentoraat bij. Wekelijkse deadlines en laten zien van je programma's horen er ook bij.

Vakken

Dit zijn de vakken die je volgt tijdens de Minor Programmeren. Elk vak is 6 studiepunten, dus ongeveer 160 uur aan studietijd.

Programmeren 1

Niveau: eerstejaars

Dit vak begint bij het begin. Je leert over programmeren in het algemeen, en je leert programmeren in een specifieke programmeertaal. Je maakt kennis met allerlei technieken voor het omzetten van een probleemomschrijving naar een programma dat het probleem oplost. Je leert over het verband tussen de computer en de programma’s die er op draaien. De opdrachten zijn klein maar bouwen snel op, en gaan over bijvoorbeeld biologie, cryptografie, en digitaal forensisch onderzoek.

Studiegids Fulltime →

Studiegids Parttime →

Programmeren 2

Niveau: tweedejaars

Nu je kunt programmeren, doe je ervaring op met het schrijven van grotere programma’s. Je gaat aan de slag met algoritmen en datastructuren, en leert hoe je op verschillende manieren programma’s kunt schrijven. Daarnaast leer je over object-oriëntatie, een manier om grotere programma’s te structureren en overzichtelijk te houden. De opdrachten gaan bijvoorbeeld over tekstanalyse en gaming.

Studiegids Fulltime →

Studiegids Parttime →

Programmeerplatform

Niveau: derdejaars

In deze cursus bouw je je eigen toolbox op voor het ontwikkelen van complexe applicaties. Je kunt twee kanten op:

Web Apps — met het ontwerpen en implementeren van websites met Python, Javascript en SQL, waarbij je gebruik maakt van de frameworks Flask en Bootstrap. Onderwerpen die aan bod komen zijn database-ontwerp en gebruikerservaring. In praktische projecten leer je data binnenhalen van andere websites en gebruik maken van de tools van professionele programmeurs.

Wetenschappelijk programmeren — waar je de ins en outs van Python leert samen met frameworks zoals Pandas (voor dataverwerking) en Bokeh (voor datavisualisatie). Je leert analyses maken met onderwerpen zoals gezondheidszorg en klimaatverandering. Deze specialisatie wordt onder voorbehoud aangeboden.

Studiegids Fulltime →

Studiegids Parttime →

Programmeerproject

Niveau: derdejaars

Dit project past naadloos op je voorkennis uit het vak Programmeerplatforms. Binnen enkele weken vorm je een idee om tot een goed gespecificeerd ontwerp en vervolgens implementeer je een interactieve webapplicatie of een pipeline waarmee van wetenschappelijke data scherpe inzichten worden gevormd. Elke student gebruikt een eigen idee en zoekt daarbij de data of externe programma’s die nodig zijn om het tot een prachtproject te maken.

Studiegids Fulltime →

Studiegids Parttime →

Programmeertheorie

Niveau: derdejaars

Heuristieken zijn technieken waarmee je problemen kunt oplossen die je met de hand, maar ook met een computer niet volledig kan doorrekenen. Door op een slimme manier de mogelijke oplossingen te bestuderen, kun je er een hoop uitsluiten, waardoor je sneller tot de beste oplossing komt. Het probleem is wel dat je de allerbeste oplossing misschien ook uitsluit, maar dat nemen we dan maar voor lief. Een klassiek onderwerp uit de kunstmatige intelligentie waarin je software bouwt met twee andere studenten!

Studiegids Fulltime →

Toelating

De minor Programmeren is toegankelijk voor alle studenten van universiteit en hbo uit het derde jaar of hoger. Studeer je nog niet aan de UvA? Dan kun je bijvakker worden zonder extra collegegeld te betalen. Let op dat je voor inschrijving als bijvakker wel een vwo-diploma of een hbo-propedeuse moet hebben. Na je aanmelding helpen we je door alle benodigde stappen heen.

Benodigdheden

Om mee te doen aan deze minor heb je een eigen laptop nodig. Dit hoeft geen gloednieuw exemplaar te zijn. Mac, Windows of Linux zijn allemaal prima. Een goedwerkende wifi-verbinding is wel heel belangrijk.

Jaarindeling en startdata

Het eerste semester loopt van 31 augustus t/m 29 januari, en het tweede semester loopt van 1 februari t/m 25 juni. Als je een complete minor doet, dan duurt deze altijd van de eerste tot de laatste dag van het semester. Let op dat in het eerste semester geen herfstvakantie is. Een complete kalender van het academisch jaar 2020-2021 vind je hier.

Aanmelden

Om je aanmelding te starten voor de minor Programmeren vul je eerst op deze website je gegevens in. Daarna helpen we je verder met alle stappen van je aanmelding.

Nu aanmelden

Vragen

Heb je nog vragen? Stuur een e-mail naar help@mprog.nl. Eén van de docenten of assistenten zal je te woord staan.

Copyright 2020 Martijn Stegeman / Universiteit van Amsterdam. Alle rechten voorbehouden. Icons made by Eucalyp from www.flaticon.com.